Mama,aš jau didelis,galiu daryti ką noriu! - Vaikystėje pykom,kad tėvai viską draudė,tik dabar suprantam,jog klydom.

2010.06.07 patalpino MoDe
  • 100
63
vaikyste,vaikas,pyktis,laisve,cigaretes,alkoholis,rukymas,zalingi,iprociai
Paslėpti

Pasidalink su kitais!




Demotyvacija.lt primena: Duomenys, publikuoti demotyvacija.lt tinklalapyje yra tinklalapio nuosavybė ir negali būti kopijuojami, platinami, perpublikuojami, dekompiliuojami ar kitaip platinami be išankstinio raštiško tinklalapio savininkų ar duomenų autorinių teisių savininko sutikimo. Modifikavimas ar neleistinas naudojimas pažeidžia autorių intelektualinės nuosavybės teises į duomenis.

Demotyvacija.lt leidžia publikuoti turinį pasinaudodami aukčiau pateiktais kodais juos nemodifikuojant.




Komentarai
Klaida! Galima palikti ne daugiau kaip vieną komentarą per minutę!

Nuotraukos nėra
antipropaganda prieš 3984 d. Atsakyti   
Marihuana valdžia uždraudė ir suaugusiems, o alkoholį geria ir vaikai.
Geras_Iksas nuotrauka
Geras_Iksas prieš 4198 d. Atsakyti   
#61 "juk automobilio dirzu neuzvesite, tai kodel manote kad tai yra geriausias budas aukleti vaikams?" ..
Nuotraukos nėra
Anonimas prieš 4720 d. Atsakyti   
Pernai vasara pabanziau rukyt ir suzinojo tevai tai tiek gavau ryksčiu kad praejo noras rukyt
Nuotraukos nėra
MoDe prieš 4834 d. Atsakyti   
Vagis krw ;D
Nuotraukos nėra
xexexe prieš 4933 d. Atsakyti   
Nuotraukos nėra
Anonimas prieš 4992 d. Atsakyti   
tiesa.
Nuotraukos nėra
helldude prieš 5001 d. Atsakyti   
isdauzyt jiem danris, nes grazus vaikai taptu graziais vyrais, o tokiu amzium pradeje smaukyt cigaretes greit vezi turetu
Nuotraukos nėra
MoDe prieš 5005 d. Atsakyti   
#55 Gal,bet tinka ir šita.
Spameris nuotrauka
Spameris prieš 5011 d. Atsakyti   
Čia labiau tiktų to dvimečio iš Indonezijos, kur pora pačiokų per dieną surūko, nuotrauka.
Karole nuotrauka
Karole prieš 5015 d. Atsakyti   
#52 visiskai sutinku,mano drauge grynas pavizdys jai 17m,o jai tevai viska draudzia ir aiskina kaip 12metei,kaip manot ji angelas???oj ne ne jos tevai nei ne isivaizduoja ko ji prisidirba ir kiek prisimaistauja...
Nuotraukos nėra
Anonimas prieš 5019 d. Atsakyti   
Sara nesutinku. Pasakysiu pavizdi is patirties. Pirma karta parukiau 12 metu. tas man labai patiko, ir pradejau rukyt. Tevas "uzgaude" , ir neberukiau. 15 metu vel pradejau, rukau iki siol (man 28 metai) Kai man buvo 16, tevai pasake. Cituoju: "Rukyk jei nori, juk nebeistrauksim to is taves." ir dbr as lbj gailiauosi kad rukau.
Nuotraukos nėra
Anonimas prieš 5019 d. Atsakyti   
#50 šiaip tai yra tiesa:)) Kuo labiau vaikui draudi ką nors daryti tuo daugiau kam jis gali pasiryžti. Pakanka pasakyti kas gerai, o kas ne. Šiaip vaikai linkę maištauti, man pačiai viską draudė, tai oj ko aš tik nedirbdavau.. Dabar kai nebekontroliuoja taip tai ir nesinori nieko prisidaryt;ppp
mantukas182 nuotrauka
mantukas182 prieš 5031 d. Atsakyti   
#50 esi kvailas, kaip bato aulas, nes dėstai tai lyg tavo nuomonė būtų visiška tiesa. Tavo nuomonė yra tavo nuomonė ir nereikia to įteikti kaip dogmos, nes, tarkim, aš turiu kitokią nuomonę.
Nuotraukos nėra
Anonimas prieš 5031 d. Atsakyti   
visiškai ne tas mąstymas. Tie tėvai, kurie viską draudžia gadina vaiko gyvenimą, nes tik tokie "traumuoti" vaikai vėliau tampa narkomanais, alkoholikais ir "prisidaro" vaikų anksčiau laiko
Nuotraukos nėra
MoDe prieš 5036 d. Atsakyti   
#48 Visokiu buna,vieni stiprus,kiti silpni.
Nuotraukos nėra
Anonimas prieš 5037 d. Atsakyti   
H. Daktaras savo knygoje "Islikti zmogumi" daug raso apie tai kaip ziauriai vaikysteje ji musdavo tevas. Taip H. Daktaras ismoko nepaluzti kai jam budavo be galo sunku. Tapo labai stiprus tiek fiziskai, tiek dvasiskai, nepradejo gert ar rukyt ir sitaip is gatves pacano jis pamazu patapo visu Lietuvos nusikalteliu autoritetu.
mantukas182 nuotrauka
mantukas182 prieš 5040 d. Atsakyti   
#46 Taip pat, kaip ir tu nežinai, koks vaikas būtų užaugęs, jei būtų vietoj negavimo gavęs į kailį, čia jau kvaila lygint, kas būtų, jeigu būtų, nes niekada nesužinosim. O pavyzdys tinkantis, nes tai, kaip aš sakiau, yra vienas iš daugelio vaiko auklėjimo būdų. Tik nepamiršk, kad ne visi dalykai turi tokią jėgą, kaip ventiliatorius, jis davė per pirštus, skausmas, viskas aišku. O kai pabandys cigaretes skausmo jis nepajaus, puiku, jei mes susiprotėjęs, bet jei ne, tai įdomu ar nekaltinsi savęs, kaip tėvo, kad padarei ne viską, ką galėjai.
Nuotraukos nėra
Anonimas prieš 5041 d. Atsakyti   
#45 Dabar jau laabai betingiu atrašinėt, tai pabandysiu trumpai :) Kažkur mačiau psichologė rašė, kad didelė dalis sako, kad pilna užaugo gavę į kailį ir nebuvo sužlugdyta jų asmenybė. Bet juk tu nežinai, kas iš būtų užaugęs, jei nebūtų gavęs į kailį. Gal to sužlugdymo išoriškai labai ir nesimato. bet tai nereiškia, kad jo nėra. O pavyzdys su ventiliatoriumi netinka. Čia jokios tėvų agresijos nėra. Tiesiog tėvas leido vaikui pačiam nudegti ir pačiam pasimokyti. Taip ir reikia. O kitas, jo vietoj būtų paėmęs ir gerai išvanojęs kailį, kad nekištų pirštų kur nereikia. Tai kuris atvejis geresnis? Aš apie tokį pasirinkimą kalbu.
mantukas182 nuotrauka
mantukas182 prieš 5041 d. Atsakyti   
#42 Aš tai tau linkiu sėkmės auklėjant vaiką. Tik pamatysi, kad kažko truks, kai žodžio tavo jis neklausys , užrėkimo neužteks ir teks ieškot kažkokio kito būdo kaip sudrausmint. Tik nesuduok, taip juk negalima. Žinau juk begalę žmonių, kurie užaugo gavę į kailį ir nepastebėjau nei vieno su sužlugdyta asmenybe. Sudavimas man nėra kantrybės praradimas, tai etapas einantis po kalbų, drausmininų ir panašių dalykų. Mažas vaikas vis norėjo įkišt pirštą į ventiliatorių, tįtis vis jam sako nekišt, o tas neklauso, vis tiesia pirštą. Tėtis atėjo sulėtino ventiliatorių ir sako nu kišk pabandyk, tas įkišo, gavo per pirštus ir daugiau nesilietė. Tai man, kad kartais vaikui reikia sudavimo vin tam, kad kitą kartą visų šnekų nepraleistų per ausis.
Nuotraukos nėra
Anonimas prieš 5042 d. Atsakyti   
is esmes cia yra fail, kuo labiau draudi tu labiau vaikai nores tai padaryti.
Nyctereutes nuotrauka
Nyctereutes prieš 5042 d. Atsakyti   
#42 kaip tik man buvo atvirkščiai - maža net nepagalvodavau, kad tėvai gal be reikalo baudžia, ir nepykdavau, net pritardavau tėvams, kai sakydavo, kad kaimynai per mažai savo vaikus baudžia. o kuo vyresnė dariausi, tuo tvirtesnė darėsi mano pačios nuomonė ir tuo labiau ėmiau išsisukinėti. ir turbūt iš viso savo gyvenimo labiausiai prieš fizines bausmes nusiteikus esu dabar, kai man jos jau nebegresia.
tačiau vistiek neįsivaizduoju, kaip reikėtų auklėti vaiką kitaip. gerai, jei vaikas apygeris, o tėvai autoritetingi. o štai pvz aš morališkai silpna, ir bet koks mano vaiko neklausymas greičiausiai baigtųsi ne vaiko, o mano isterija ir ašaromis, taigi vienintelis būdas parodyti, kas čia vadas, lieka šiknos išpėrimas.
Nuotraukos nėra
Anonimas prieš 5042 d. Atsakyti   
#41 Esmė ne tame, kaip tu muši vaiką. Ar užvažiuoji jam per galvą iš visų jėgų ar praradęs kantrybę pamatuodamas smūgi pliaukšteli per užpakalį. Pirmu atveju vaikas ne tiek sugniuždytas, kiek negyvas bus. Apie tokius mušimus niekas ir nekalba. Jie, savaime suprantama, blogai ir, aš tikiuosi, kad tik vienetai tokį 'auklėjimą' palaikančiųjų yra. (Žinau, perdėjau, bet taip įdomiau) Esmė tame, kad, jei tu ir nemuši jo, bet 'auklėdamas suduodi', tu parodai agresiją. Tu, praradęs kantrybę, parodai jam, kad tu nenori su juo nei kalbėtis, nei aiškintis, tik jį užčiaupti ir tiek. Ne nuo smūgio stiprumo ar kur tu trenki ir t.t. priklauso ar tu žaloji vaiką, o nuo to, kodėl tu jam trenki, kokiomis aplinkybėmis, ko tu nori tuo pasiekti ir t.t. kažkur minėjai, kad puikiai suvokei, kodėl tėvas tave mušė ir nei pykai ant jo nei nieko. Priėmei kaip pamokymą ar kažkaip panašiai. Džiugu, kad tu toks sąmoningas buvai. Bet retas mažas vaikas( pvz. 0-8m.) nusikaltęs pagalvoja "aha, nu ką, prisidirbau. Reik eit pasakyt tėvams ir atkentėt. Kitą kartą būsiu protingesnis". Mažas vaikas, kad ir nestipraus smūgio, bet iš mylimiausių, brangiausių sau žmonių, vengs, bijos ir gali visiškai nesuprasti to 'pamokymo'. O ilgaainiui, tokioje baimėje ir pan. jam pasireikš ir kitos probelmos, apie kurias jau n kartų parašyta.
mantukas182 nuotrauka
mantukas182 prieš 5042 d. Atsakyti   
#39 Žmonės, kas jum? Paaiškinkit kaip jūs įsivaizduojat tą vaiko lupimą? Jūs gal nežinot ką tai reiškia. Jei jus lupdavo taip, kad sugebėjo sugniuždyt asmenybę ir tik atitolti, tai užjaučiu, nesmagu man dėl jūsų, bet tai nereiškia, jog auklėjamasis sudavimas vaikas ir turi būti toks. Be abejo, jei tik tokį matėt bus sunku suprasti. Aišku, kad susiveda viskas į tai, kad anksčiau glaudesnis ryšys buvo, bet ir tai yra sudaryta iš daug detalių. Man keista, kai jūs sakot, kad vaikas neturi susidurti su smurtu nuo mažų dienų. Tikrai? Tai gal pažiūrėkit, ką rodo televizija, kokie animaciniai serialai ir ko prigrūstas internetas, jie tą pažins norit to ar nenorit ir geriausia yra tai, kad jie eis ir bandys kaip ten padarė tą smūgį ar kitą. Pilna to mano miestelį, pamenu, užtekdavo mokyklos koridoriais praeit. Tai jei jau jie patys tą eksperimentuoja ir dažnai tą daro su silpnesniaisiais, tai kodėl prie jų negalima prisiliesti pamokant ir parodant, kad tai yra negerai. Kai tėvai sudrausmina vaiką pliaukštelėjimu, tai yra baustina, bet kai vaikas suduoda kitam vaikui, tai dažnai yra žaidimas, nors kažin ar ne taip pat, o gal dar ir labiau tas nuskriaustasis nukenčia morališkai, kai jam sudavė bendraamžis.
Nuotraukos nėra
Anonimas prieš 5043 d. Atsakyti   
mama man 20 ir as mikriukininkas
OoS nuotrauka
OoS prieš 5043 d. Atsakyti   
Tik jau nereikia lyginti dabartinių laikų su praėjusiu amžium. Mantai, gal visgi ne į mušimą susiveda tai, kad anksčiau geri vaikai užaugdavo? Gal visgi esmė tame, kad šeimoj ryšys būdavo glaudesnis. Puikiai pamenu, kai vaikigalis būdamas bėgdavau slėptis nuo tėvo, jei netyčia ką nors negero iškrėsdavau. Ir kas iš to? Vienintelė pasekmė ta, kad dabar tėvas man beveik svetimas žmogus. Nei nuo alkoholil, nei nuo rūkymo, nei nuo narkotikų neapsaugojo. Taip, mušamas vaikas elgsis gerai, bet bus sugniuždyta asmenybė. Gaila, kad didelei daliai tėvų, kurie protu per daug nepasižymi, to ir gana. Juk paprasčiau vaiką prilupti nei su juo bendrauti, ar ne?
Nuotraukos nėra
Anonimas prieš 5043 d. Atsakyti   
#24 Aišku, kad pasikeis ir auklėjimo būdai, ir suvokimas kaip reikia auginti vaikus, ir visa kita. Bet tai nereiškia, kad keičiasi viskas tik į blogą pusę. Juk dar seniau dar kitaip augino vaikus. Bet tai gal spirale nebegrįš kokie Spartos papročiai, kur ligotus kūdikius iš karto nudobia, o kitus augina kariais. Laikai keičiasi, žmonės tobulėja, ištiriama ir domimasi vis daugiau kuo, tai natūralu, kad atrandama, kad kažkas buvo daroma ne visai taip, kaip gal reiktų. Kad gal kažką reikia keisti. Vienas iš tokių dalykų, yra vaikų auklėjimas, kuomet buvo pasidomėta ir padarytos išvados, kad negalima vaikų drausminti mušant. Tad nematau prasmės kodėl reikia būti įsikibus senų tradicijų, vien todėl, kad taip seniau visi darė ir tuomet atrodė kad taip ir turi būti. O, jei ir grįš panašus auklėjimas, tai, kaip sakei, grįš aukštesniame lygmenyje. Ir tuomet, gal prieš jį nieko ir neturėsiu. Jei tokiu senuoju/naujuoju būdų nebus žalojama vaikų psichika ar dar kas nors.
Nuotraukos nėra
Anonimas prieš 5043 d. Atsakyti   
Drausti tik tai kas tiesiog netoleruotina ( narkotikai rukymas) visa kita, ka norisi varzyti, imanoma nukreipti kitais budais , o ne tiesiai sviesiai sakant NE , pvz parodyti alkoholio poveiki zmonems ( manau kiekvienas rastumete kaimynysteje koki latra....
Nuotraukos nėra
Anonimas prieš 5043 d. Atsakyti   
pries 40 metu vaikus dirzu auklejo ir visi normalus isaugo o dabar kas pasikeis. nieko. aisku nereik jau tiek lupti kad kraujai pasipiltu ar melynes per visa kuna butu
Nuotraukos nėra
MoDe prieš 5043 d. Atsakyti   
#34 Kartais nuo suvaržymų būna dar blogiau.Vaikas pagaliau gavęs laisvę pradeda daryti tai ko negalejo,dažnai būna dar blogiau.
mantukas182 nuotrauka
mantukas182 prieš 5043 d. Atsakyti   
#32 Tai jo, faktas, kad negalima varžyti vaiko, bet čia jau yra menas atskirti, kada reikia atleisti ir kada truktelti link savęs;]
Nuotraukos nėra
Anonimas prieš 5043 d. Atsakyti   
Visi suauge galvojame tapsime geriausas tėvais pasaulyje. Gi visi taip galvojo prieš 200 metų ir dabar niekas nepasikeitė. Tiesiog kaip kam sekasi geriau, kitiems - ne. Viskas išplaukia iš aplinkos supratimo.
Nuotraukos nėra
Vartotojovardas prieš 5043 d. Atsakyti   
#31 Nu del atsparios asmenybes kai pasakei tai susimasciau, nes kalbejau grinai is savo patirties :) Ir tikrai nekalbu apie visika paleidima nuo lenciugo, bet varzyti zmogu manau reikia kuo maziau nes jeigu vaikas visa gyvenima bus vedamas visur tevu uz rankutes tai tos asmenybes gali net ir nesuformuoti isviso
mantukas182 nuotrauka
mantukas182 prieš 5043 d. Atsakyti   
#30 vienas iš auklėjimo būdų, turintis trūkumą: ar nemanai, kad paleidęs taip nuo pavadėlio savo vaiką, jo asmenybei neesant atspariai išorės veiksniams, gali jį sunkiai sugražinti?
Nuotraukos nėra
Vartotojovardas prieš 5043 d. Atsakyti   
#29 Man taip dare butent kaip tavo pavizdi, spek ar padejo? ;D Nu as manau kad geriausia mokintis yra is savo pacio klaidu ir reikia leisti vaikam biski suklysti :)
mantukas182 nuotrauka
mantukas182 prieš 5043 d. Atsakyti   
#28 yra labai daug būtų drausti vaikui. Tarkim, gyvenimiška patirtis: pamatė, kad vaikas rūko, pasisodino vaiką abu tėvai šalia padavė cigarečių pakelį ir liepė rūkyt visą. Atrodo žiauru, bet to pasekoje jis daugiau neberūko.
Nuotraukos nėra
Vartotojovardas prieš 5043 d. Atsakyti   
As savo vaikam tikrai nedrausiu nei rukyt, nei gert nes tai yra bergzias dalykas. Man paciam draude, prase, grasino nepadejo kol pats nesusipratau :)
mantukas182 nuotrauka
mantukas182 prieš 5043 d. Atsakyti   
#25 a?
Nuotraukos nėra
Anonimas prieš 5043 d. Atsakyti   
Nuo tevų priklauso tave apregnt, pamaitint ir sušildyti (pan. kaip gyvūnai, bet mes nuo gyvnų tuo ir skiriamės, kad mąstome (taip ir egzaminus rašome :)), tačiau koks tu būsi suagęs pilnai priklauso nuo tavęs. Ar tu būsi atsparus rūkymui, gėrimui. Svarbiausias tavo požiūris. Kaip tu tai supranti (ar kaip svaiginimosi būdą ar "draugų" susiradimą tampant tokiu). Toliau, svarbus ir tėvų požiūris į tavo požiūrį (ar tai tik pro pirštus pražvelgs ar įvertins šaltu potu), todėl labai svarbu turėti ateities viziją ir kuris iš šių žalingų įpročių gali tau sukliudyti pasiekti būtent tuos tikslus. Todėl visiems siūlau apsvarstyti kiek jūs verti ir koks jūsų yra požiūris (mielieji nepilnamečiai) į šias pagundas.
Nuotraukos nėra
Anonimas prieš 5043 d. Atsakyti   
#20 tl;dr
mantukas182 nuotrauka
mantukas182 prieš 5043 d. Atsakyti   
#21 Tai, kad tavo nuomone mano nuomonė yra XX amžiaus irgi nieko nepakeis. Aš jos nemesiu. Prieštarauti tau irgi nematau tikslo, tavo nuomonė yra XXI amžiaus, tik žinai baigsis šitas amžius ir prasidės kitas ir nepyk, bet manau grįš senasis auklėjimas. Kaip sakoma, viskas yra lyg spiralė ir viskas grįžta tik aukštesniam lygmeny, tai va aš manau, kad čia jau ir yra tas grįžimas, tik kulminacija bus pasiekta, kai vaikui nebebus galima pasakyti griežtesnio žodžio. Džiaugiuosi tėvais, kurie mokės tinkamai auklėti vaikus, tik manau, kad visi minusai dar bus pastebėti. Dabar kalbėti apie tai dar per anksti, nes toks auklėjimo etalonas dar tik prasidėjęs. Dabar visi mato tik pliusus. Smagu, tik bus graudu, kai pradės lįsti sistemos minusai;]
felouvyp nuotrauka
felouvyp prieš 5043 d. Atsakyti   
Mane ir brolį tėvai augino vienodai. Kartais ir diržo būdavo, kartais ir ne. Namų areštų niekad nebuvo, komppų išjungimų ir. Ir ką? Mano brolis ir rūko, ir geria ir naktim namo nepareina, o aš atvirkščiai- negeriu, nerūkau, ir namie nakvoju. Tai kaip tada? ne viskas priklauso nuo tėvų, priklauso taip pat ir nuo žmogaus, kuo jis pataps ateityje.
Nuotraukos nėra
Anonimas prieš 5043 d. Atsakyti   
Kokie visi protingi cia :D tie kurie ruko ir geria, yra shvelniai tariant bb deje.
Nuotraukos nėra
Anonimas prieš 5043 d. Atsakyti   
Vajetus, kiek daug prirašei.. nuo pačio ryto tiek skaityt.. :) Visų pirma, ką tu vadini realia situacija? Tik per tavo prizmę perleista situacija yra reali? Antra, teigi, kad psichologų išvados neobjektyvios, negali būti vienodai taikomos visiems ir t.t. ir pan. Tačiau kuo tu pats remiesi? "Aš ir kai kurie mano kaimynai išaugom (beveik) normalūs). Tai kas objektyviau? Tau tradicijos įdiegtas pritarimas mušimui, nes pats ir keletas tavo draugų išaugo normalūs. Kad pasitaikė tokių, kurių tėvai nepersistengė taip auklėdami ir patys vaikai gal iš prigimties buvo emociškai stiprios asmenybės. Ar šimtų viso pasaulio psichologų išvados, ištyrus tūkstančius vaikų, padarius dešimtis statistinių tyrimų, kurios dar remiasi ir elementaria logika? O kad pasitaiko psichologų, remiančių tokias bausmes, tai tik vienetai. Pasitaiko ir psichologų, kurie teigia, kad būti gėjumi yra liga, kuria galima susirgti ir išgyti. Tačiau didžioji dalis ekspertų sutinka, kad mušimas duoda vaikui daugiau žalos, nei naudos.

„Arba neik, aš tau pasakyiu, jiem neįdomu, jie nieko nedaro, jie nori matyt rezultatą, bet kuo vaikas gyvena ir ką veikia žino ne daugelis.“ Jei gerai supratau ką čia parašei, tuomet šitam pritariu. Bet čia labiau argumentas mano pusei palaikyti, o ne tavo :)) Taip, tėvai turi pažinti savo vaiką, domėtis juo, suprasti ir tik tuomet galima tinkamai jį auklėti. Tačiau kai nemažai tėvų galvoja, kad davimas per užpakalį yra universalus ir išsprendžia bet kokias problemas, tai tikrai neprisideda prie sveiko vaiko augimo. Na gerai, bet nesinervuok, tu nesakei, kad už bile ką reikia vaiką mušti. (Nors prieš tai iš tavo postų galima buvo taip suprasti. Aš tavo nuomonės necitavau, o parašiau apibendrinimą ką tu pasakei. Ne ką norėjai pasakyti, bet ką pasakei. Žodžiu čia nebesigilinu. Skaitykim, aš suklydau. Sorry.) Bet yra kas taip elgiasi.

Remiesi asmeniniais pavyzdžiais? Gerai, aš taip pat galiu jais pasiremti. Dauguma problematiškų vaikų, kurie galiausiai atsiduria kolonijose, gal ir yra iš visiškai neprižiurimų, asocialių šeimų. Tačiau aš apie visiškai sugedusius vaikus ir nekalbu. Žinau, kad yra daaaugybė faktorių, kurie gali įtakoti vaiką labiau, nei sudavimas per užpakalį. Tačiau, pvz, mano vienas giminaitis. Dar vaikas. Dažnokai matau kaip tėvai muša(ne iki sąmonės netekimo. tiesiog suduoda kartais, kaip tu laikytum normaliu auklėjimu), rėkia, šaukia. Gerai, jis auga geras vaikas. Nei jis nusikaltelis, nei jis alkoholikas, nei nieko. Geras, šaunus, protingas vaikas. Taip pat puikiai besimokantis. Išoriškai viskas puiku, ar ne? Tačiau taip pat matau, kaip jis krupteli kai tėvai pakelia ranka, siekdami, pvz, druskos. Bijo net prasižioti. Visiškai savimi nepasitiki. Net, jei ir visiškai netyčia ką nors padaro blogo, pvz numeta vazą, iš karto jam belekiek streso, baimės ir t.t. Ar tokį tu supranti sveiką ir laimingą vaiką? Mokykloje jis gal ir nemuša visų iš eilės, bet namuose, kai nėra tėvų ir jam kuo nors neįtinka mažesnė sesuo, ką reikia daryti? Ogi tai, kaip tėvai išmokė! Juk suduodi, kad ir ne su gelžbetoniu per galvą, bet vis tiek suduodi, ir sesė jau klusni. Problemų nėra, ar ne?

Apie premijas ir apdovanojimus nesiginčysiu. Gal ir be reikalo paminėjau. Jei neklystu, PsychologyToday skaičiau straipsnį "kodėl apdovanojimai geriau už bausmes", bet, skaitykim, kad dėl šito suklydau.

Norėjau dar įdėt psichologo John'o Steino išvardintus punktus kas būna blogai, kai vaikas mušamas, bet, tau, kaip supratau, profesionalūs ekspertai ne autoritetai, o tyrimai ir jų išvados, bevertės, tai gal, tuomet, ir nesivarginsiu iš anglų kalbos verst.

Net nebežinau ką parašyt. Matau, kad tu tvirtai užsispyręs pasilikti XX amžiuje, nepaisant to, kad žmonija tobulėja ir suranda kas buvo gerai daroma, o kas blogai. Tikiuosi, kad auklėsi savo vaikus bent taip, kaip čia rašai ir muši tik paaaaaačiu paskutiniu atveju. Ir tik tėvišku pliaukštelėjimu per užpakalį, o ne sistemingu vanojimu diržu, kaip vis dar daro kai kurie. Tai va..
mantukas182 nuotrauka
mantukas182 prieš 5044 d. Atsakyti   
Nu šakės. Kur tu gyveni? Kosmose? Baik, pažiūrėk į realią situaciją. Psichologai prabilo. Anksčiau tų psichologų tiek ir nebuvo, o jau taikyt jų teorijas benrai sistemai, tai išvis yra absurdiška, vien dėl to, kad jų studijos susideda iš dešimčių filosofų, elgesio analitikų, kitų psichologų analizavimo ir gilinimosi, kurie tarpusavyje prieštarauja vienas kitam, taigi, iš esmės renkasi kiekvienas psichologas tai, kas jam labiausiai tinka. Kur mano mintyse radai, kad aš vaiko auklėjimą skiriu į du tipus mušimą ir nieko nedarymą. Išeik pasižmonėk, ką veikia tėvai. Arba neik, aš tau pasakyiu, jiem neįdomu, jie nieko nedaro, jie nori matyt rezultatą, bet kuo vaikas gyvena ir ką veikia žino ne daugelis. Aišku, kaip visada negalima taikyt visiem to, bet pats atsakau už didžiąją daugumą. Pats esu už platų nuobaudų racioną diapazoną. Va mano draugui, kai pykosi su broliu teko su žirklutėm eit ir žolę karpyt. Tų nuobaudų gali būti ne viena ir ne dvi. ir kad vaiką būtina mušti už viską aš pats sakiau, kad nesutinku, taigi, pirma perskaityt gerai mano nuomonę, kad galėtum ją cituot neiškraipydamas. Žinai puikiai baigiau mokyklą, visada buvau pirmūnas ir niekada nepykau ant tėvų už tai, kad man duodavo šiknon. Sakiau, kad to reikėjo, nes be reikalo gavau vieną kartą ir tėtis atsiprašė. Ir tu nepastebi, kad faktus apverti visiškai kitaip kur kas apsunkindamas mano nuomonę ir į ją kišdamas savų išvadų. Man jų nereiki, aš turiu tvirtą nuomonę, kurioje nei karto neminėjau, kad pirmas dalykas, ką vaikas turi pamatyt tai smurtas. Čia vėlgi buvo tavo išvada. “Vaikų mušimas slopina jų entuziazmą ir skatina juos maištauti, neklausyti, kerštauti, išlieti pyktį ant silpnesnių.“ Kas čia buvo ištirta? Šimtas amerikiečių neprižiūrimų vaikų. Pažiūrėk į situaciją Lietuvoj. Kas tokie muša? Ar esi matęs tą savo akim? aš esu. Daug kartų. Muša tie, kurie išvis yra neprižiūrimi ir kuriais tėvai nesirūpina arba, aišku, nesigilindami ateina ir ploja vaikui. O va tie, kurie yra prižiūrimi ir protingas bei savalaikis sudavimas vaikui yra viena iš apgalvotų auklėjimo priemonių, tai nepastebėjau, kad keltų ranką prieš kitus, kaip po kerštą silnesniam ir panašiai. Matau, tu nesupranti, ką reiškia sudavimas vaikui. Tavo akimis tai davimas vaikui belekur belekada belekaip ir dėl beleko. Vaikas turi suprast už ką gavo ir protingai apmąstyt. Jam yra duodamas pasirinkimas daugiau už tai negauti ir išvis be perspėjimo negauti niekada. Premijos ir apdovanojimai. Nežinau, ko gero, esi girdėjęs tik apie sistemos šitos pliusus, o apie tokius minusus, kaip vaiko pripratimas prie apdovanojimo ir atlygio gavimas tampa būtinas turbūt neesi skaitęs, paradokslau, nes tie patys tavo psichologai šitą sako, ne aš sugalvojau. Ir dar tu man nepasakok apie jaunimo prasigėrimą, kad anksčiau pabando ir poto meta, vėlgi ne idealiam pasaulyje gyvenam, kuo vėliau jis tą išbandys tuo geriau. Paaugęs jis ima turėti svaresnę savo nuomonę ir kažkiek daugiau valios. Jam tai tampa ne tik žaidimas, jis jau ima mąstyti apie tai. Mokyklose, nežinau, nemanau, kad mokytojai turi pakankamai kompetencijos tam, nes nėra to mokyti. Gavimas už kitokios nuomonės turėjimą ar kažką yra nepateisinamas. Bet va tuos, kurie iš kitų tyčiojasi, užgaulioja ir priveda iki tokių dalykų, kuriuos matom po to per televiziją, tai kodėl gi ne. Bet štai, vėl įstatymas, jie puikiai žino savo teises, jų liesti niekam nevalia, tėvam, kurie TIKRAI jų neliečia ir per mažai jais domisi irgi tas pats - liesti nevalia.
Nuotraukos nėra
Anonimas prieš 5044 d. Atsakyti   
Ai, beje, tai gal pagal tave reikia ir mokyklose įteisinti smurtines bausmes? Velniam, jas uždraudė? Juk mušimas - pats geriausias mokymo būdas! Vaikai paklusnūs, romūs, tiesiog šilkiniai. Nuostabus, tiesiog tobulas gyvenimas gyvenimas. Nežinai kaip išspręsti lygtį? ŠNAI ŠNAI per nagus. Kitą kartą bent jau pagalvos, ane? Nepatinka matematika? Nori labiau sutelkti dėmesį į menus? ŠNAI ŠNAI per nagus. Kitą kartą pagalvos kaip priešintis sistemai, ane?
Nuotraukos nėra
Anonimas prieš 5044 d. Atsakyti   
#13 Gerai, visų pirma, kodėl tu vaiko auklėjimą supranti tik taip:
a) mušti
b) neauklėti visiškai?

Vaiko auklėjimas jam nusikaltus gali būti:
1. Kažką uždraudžiant. pvz namų areštas. savaitę nebeduoti arbatpinigių ar pan. (Prieš jas nieko neturiu. Gal prieš tai kažką leptelėjau, kad ir jų negalima taikyti ar kažką panašaus. Netyčia.)
2. Verbalinės bausmės. (nebūtinai keiksmažodžiai, prakeikimai ir t.t.) Tinkamai parinktas pamokymas, apeliavimas į jo vertybes ir pan. gali paveikt vaiką daug labiau, nei smūgis šiknon.
3. Užsienyje populiaru duot laiko vaikui pamastyt, ką blogai jis padarė. Pvz, neleist nulipt nuo kedės kurį laiką ir jam nusiraminus, pamasčius, paklaust ar supranta ką blogai padarė. Nepadėjo? Tuomet, galima taikyt kokius jau paminėtus draudimus.
4. Galima jį apdovanoti už gerą elgesį. Nusikaltus, jis praranda savo premijas.
Ir čia tik keletas tokių atėjo į galvą. Taikyti fizines bausmes, jei ir tenka, tai tik paaaaaaaaaaaaačiu paskutiniu atveju. Nors ir tai neaišku. Paklausk bet kokio vaikų psichologo, jis tau atsakys, kad vaiką nubaudus jis gal atliks tai, ko reikalauja tėvai, tačiau sąmonės jo šitaip nepakeisi. Jis darys ką liepi tik todėl, kad bijos, o ne todėl, kad gerbs ar supras KODĖL taip negalima daryti. Mušimas tikrai neskatina GALVOTI ką jis padarė, kaip kad tu teigei. Taip pat ilgaainiui jam bus bus įdiegta, kad, jei kas nors neklauso, jei kažkas įvyko ne taip kaip norėjai - reikia paleist į darbą kumsčius. Viskas ką vaikas gauna iš fizinių bausmių - baimės ir menkavertiškumo kompleksus. Būdamas vaikas, žmogus pažįsta pasaulį. Ir tu teigi, kad pirmieji dalykai, ką jis turi pamatyti/patirti savo kailiu - smurtas? Pacituosiu psichologę:

“Vaikų mušimas slopina jų entuziazmą ir skatina juos maištauti, neklausyti, kerštauti, išlieti pyktį ant silpnesnių.“ Ar tai yra tavo tavo tikslas auginant vaiką?

Sudavus vaikui jis supras kieno valdžia? Kas jis tau, šuo koks nors? Gaujos vadas stengies tapt ar mylinčiu ir gerbiamu tėvu? Gyvenime nebūčiau pagalvojęs, kad kažkas dar sugeba taip mąstyt ir būt įsitikinusiu savo teisumu.

O ten su savo tuo legendiniu 'argumentu' "palygink kaip buvo anskčiau, o kaip dabar", tai tik juoką keli. Čia panašus argumentas kaip "O mano dėdė Petras visą gyvenimą gėrė ir išgyveno iki 100 metų, todėl gerti nėra nesveika".

Šiaip, drįsičau teigti, kad dabar prasigėrusių mažiau, nei buvo prieš 40 metų, kuomet valdžia stengėsi kuo labiau nugirdyti gyventojus ir buvo statomos aludės ant kiekvieno kampo. Dabar vaikai galbūt pradeda anskčiau ekperimentuoti, tačiau nereiškia, kad iš jų visų išaugs degradai. Jei tėvai juos muš, tuomet tikrai didesnis šansas, kad jie prasigers ir prasinarkašins. Iš pykčio, iš keršto, iš beviltiškumo, iš savigraužos, iš skausmo. O, jei ir pažais, būdami jauni, tačiau SUVOKS ką jie daro, kodėl taip daryti negalima ir t.t., tuomet tas pažaidimas ir teliks tik pažaidimu. Čia jau nuo tėvų priklauso, ar jie jį išmokins jausti atsakomybę, ribą ir pan.

Ir dar kiek juokinga, kad lygini kaip buvo anskčiau ir kaip dabar, nors iš esmės niekas nepasikeitė! Kaip vaikai buvo mušami taip ir toliau juos muša. Dabar agituojama už auklėjimą be smurto, protingi žmonės susiprato, psichologai garsiai apie tai prabilo ir pan. Bet žmonių įpročiai dar taip kardinaliai nepasikeitė. Dauguma dabar augina savo vaikus taip, kaip augino juos - mušdami. Taip kad galima būtų teigti, kad vaikai dabar 'genda' būtent dėl smurtinio auklėjimo. Žodžiu, nepavydžiu tavo vaikams.
Nuotraukos nėra
MoDe prieš 5044 d. Atsakyti   
#16 Sutinku
mantukas182 nuotrauka
mantukas182 prieš 5044 d. Atsakyti   
#15 nu nepyk, žinai dešimtis vaikų, kuriem išrašydavo velnių tėvai, dabar nei vienas dėl to nepyksta, nei vieno agresyvaus nepažįstu, bet tuo tarpu jau matau augančią kartą, kuriems tėvai nieko negali pasakyt, šiaip gal būtų visai neblogai, kol nepaminime fakto, kad jaunimas nusiritęs taip žemai, kaip niekada nebuvo.
Nuotraukos nėra
MoDe prieš 5044 d. Atsakyti   
#14 Kompą pasakiau kaip pavyzdį,tikrai surasi tokį dalyką be kurio vaikas negalės apsieiti.Muši,muši tą vaiką,pradės bijoti,tada slapstytis...
mantukas182 nuotrauka
mantukas182 prieš 5044 d. Atsakyti   
#12 kas iš to? neleisk jam sėdėti prie kompo, tai jis iš pradžių skaudžiai reaguos, bet po kiek laiko jis prie to apsipras, pripratinsi jį prie to ir jis sugebės apsieiti be kompo.
Rodyti daugiau komentarų (50-63)

Naujausi demotyvatoriai

Grįžti į viršų